•Oplaadeilanden•IBA’s•Met Belgerinkel naar de Winkel•Open Bedrijvendag 2012•Verkeersborden•Kleuterschool Zonderschot•Eetdag brandweer•Kunst en actualiteit•Gezocht...

Oplaadeilanden
De gemeente Heist-op-den-Berg ondertekent de intentieverklaring om deel te nemen aan het EVA-platform en zal hiervoor één EVA-oplaadeiland toelaten op haar domein. EVA staat voor Elektrische Voertuigen in Actie en zal de uitdagingen rond elektrisch rijden in Vlaanderen onderzoeken en aanpakken. Dit grootschalig proefproject gebeurt o.a. door samenwerking tussen verschillende partners, waaronder Eandis en de Vlaamse overheid.

Het college belast de duurzaamheidsambtenaar met de praktische organisatie. Normaal zal er in het kader van dit project één oplaadeiland voor twee wagens en zes fietsen geplaatst worden, waarschijnlijk in de buurt van cultuurcentrum Zwaneberg. Het proefproject zal geen noemenswaardige kosten voor de gemeente veroorzaken. EVA zal in ca 50 Vlaamse gemeenten dergelijke oplaadeilanden plaatsen.

IBA’s
Wie over een IBA (individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie) beschikt, kan een attest voor vrijstelling op de heffing van waterverontreiniging krijgen als deze IBA werkt volgens de geldende milieuwetgeving. Deze attesten moeten om de vijf jaar hernieuwd worden. 

Aangezien er in Heist-op-den-Berg momenteel 309 IBA’s in werking zijn, geeft het college opdracht aan Pidpa om de 5-jaarlijkse keuringen uit te voeren. Hierbij zullen o.a. het biologische zuurstofverbruik, de zuurtegraad en de zwevende stoffen getest worden. In de loop van 2012 zal een eerste reeks van 100 IBA’s gecontroleerd worden.

Met Belgerinkel naar de Winkel
Ook dit jaar zal Heist-op-den-Berg deelnemen aan de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Deze campagne promoot dat met de fiets naar de winkel rijden goed is voor het milieu, het verkeer en je gezondheid. Daarnaast wil ze handelaars doen inzien dat hun winkel bereikbaar moet zijn voor zwakke weggebruikers en wil ze het gemeentebestuur aanzetten tot een fietsvriendelijk beleid.

De campagne start dit jaar op 5 mei en duurt tot 9 juni. Deelnemers maken kans op een leuke tombolaprijs: een fiets, een waardebon van een handelszaak, een cultuurcheque, …

Open Bedrijvendag 2012
Het college gaat akkoord met de algemene voorwaarden voor deelname aan Open Bedrijvendag 2012. Naast enkele Heistse bedrijven zal ook één gemeentedienst opengesteld worden voor het publiek. Open Bedrijvendag vindt dit jaar plaats op zondag 7 oktober.

Verkeersborden
De onderhandelingsprocedure voor het leveren van verkeersborden en toebehoren wordt opgestart door het college. Een aantal firma’s wordt hiervoor uitgenodigd.

Kleuterschool Zonderschot
Het college keurt de projectovereenkomst van Iverlek goed voor de studie van de stookplaatsrenovatie en aansluitend ook de beglazing en dakisolatie in de kleuterschool in Zonderschot. Dit alles zal gebeuren in het kader van mogelijke energiebesparingen en mogelijke investeringen op het vlak van energie-efficiëntie. De totale kostprijs van deze studie wordt geraamd op 8.858,09 euro incl. btw.
 

Eetdag brandweer

De vzw Vriendenkring Brandweer Heist-op-den-Berg nodigt iedereen uit op hun eetdag op zondag 12 februari, in zaal De Zwaan, Stationsstraat in Heist-op-den-Berg. Inschrijven kan via de website hieronder.

Info
Kazerne Broekstraat 46 A, 2220 Heist-op-den-Berg, tel. 015 24 90 33, fax 015 25 14 30, website www.brandweer-heist-op-den-berg.be
 
 

Kunst en actualiteit

De gemeentelijke tekenacademie van Heist-op-den-Berg organiseert een nieuwe lessenreeks Kunst en Actualiteit.
Kunst en Actualiteit is speciaal voor diegenen die het leuk vinden om samen met anderen te praten over kunst en een tentoonstelling te bezoeken. Het bezoek wordt voorbereid in een les waar de kunstenaar(s), het werk, de stijl, invloeden en tijdgenoten worden besproken. 

Het programma is afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod. De lessen worden gegeven door docente Kunstgeschiedenis Myriam De Haes.
De cursus wordt gegeven 's avonds van 19 tot 21.40 uur, kost 10 euro per avond of 50 euro voor het gehele schooljaar. Studenten van de academie kunnen gratis deelnemen.

Het programma voor februari en maart

< >maandag 13 februari: Niki de Saint Phalle en de Nouveaux Réalistes (in de academie)
Niki de Saint Phalle was op zachtst uitgedrukt een opvallen artieste. Met haar ophefmakende schiet-schilderijen en tentoonstellingen samen met de Nouveaux Réalistes, verwierf de Frans-Amerikaanse in de jaren ’60 snel een reputatie als baanbrekend kunstenaar. We maken kennis met haar werk en dit van haar tijdgenoten als voorbereiding op het bezoek op zaterdag 18 februari.>zaterdag 18 februari: ‘A Castle of Dreams’- Niki de Saint Phalle in Antwerpse haven (Kallo- Beveren) (uitstap) Deze retrospectieve tentoonstelling 10 jaar na Niki’s overlijden, is de eerste in ons land die volledig aan het werk van de Saint Phalle gewijd zal zijn, met niet minder dan 130 van haar werken. Toegangsprijs inclusief een tentoonstellingsgids - €12,25. De tickets moeten op voorhand worden gekocht. Je kan inschrijven tot 15 januari.>maandag 15 maart: Hedendaagse kunst en het restauratieprobleem (in de academie)>dinsdag 6 maart: Bonnefantenmuseum in Maastricht met bezoek aan het restauratie-atelier (daguitstap)>zaterdag 24 maart: Art Nouveau in Brussel (uitstap)>maandag 26 maart: Een bredere kijk opo Art Nouveau (in de academie)>Info

 

Secretariaat Gemeentelijke Academie voor Beeldende en toegepast Kunsten, tel. 015 24 87 82, mail myriamdehaes.academie@gmail.com of acabeeld-hodb@telenet.be 
 
 

Gezocht...

Elke vakantie organiseert de jeugddienst van Heist-op-den-Berg tal van activiteiten voor kinderen en jongeren uit onze gemeente. Het is niet altijd gemakkelijk om mensen hiervoor te vinden.
Ben jij zelfstandige? Heb jij creatieve vingers? Kook jij graag? Wil jij graag iets organiseren voor al deze kinderen en jongeren?

Neem dan contact op met de jeugddienst of voor meer informatie:
Jeugddienst Heist-op-den-Berg, Kim Buts, Molenstraat 50, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 24 76 21, mail jeugddienst@jeugddienstheist.be/>/>/>/>/>/>